Nå har vi fått olje/additiver og vaskeprodukter fra Liqui Moly!!

SIKKERHET - MC HJELM - ECE 22.06

Lurer du på hvilken MC hjelm du skal velge for å få det som er sikrest? Vi har laget en liten veiledning til deg som vi håper kan værer til hjelp. 

MC HJELMER - SIKKERHET - TIPS OM VALG AV RIKTIG HJELM

VIKTIGSTE MED EN MC HJELM

En Europeisk undersøkelse viste at i 12% MC ulykker falt hjelmen av ulykkesofferet! Det absolutt viktigste med en MC-hjelm er at den sitter godt på hodet og at den ikke kan vris eller vippes av hodet når hakestroppen er på.

FINN RIKTIG STØRRELSE

Omkretsen på hodet måles over øyebrynene og rundt hodet på det tykkeste stedet i bakhodet.  Du får da sannsynligvis et mål som er mellom 53cm og 64cm.

Den vanligste måten å angi størrelser på MC hjelmer er: 53/54cm = XS, 55/56cm = S, 57/58cm = M, 59/60cm = L, 61/62cm = XL og 63/64cm = XXL. Når du da vet størrelsen på hjelmen, kan du gå videre til neste punkt.

PRØV HJELMER OG SJEKK PASSFORM

Passformen på hjelmene varierer så fordi om du er 57cm rundt hodet er det ingen automatikk at str M passer i alle typer hjelmer. 1 hjelm i M kan passe perfekt mens en annen kan være av helt annen passform som gjør at den kan falle av hodet under en ulykke. Prøv derfor flere hjelmer for å sammenlikne og finne ut hva som sitter best på ditt hode.

Enkelte hjelmprodusenter har utskiftbare kinnputer og interiør på hjelmene sine. Det er veldig bra å kunne bytte ut interiør med litt annen størrelse om hjelmen skulle være litt for rom enkelte steder.

KONTROLLER AT HJELMEN IKKE KAN FALLE AV

Når du har funnet en hjelm som sitter godt på hodet bør du prøve om hjelmen kan vippes av hodet. Ta på hjelmen og fest hakestroppen. Ta tak i underkant på hjelmen bak og forsøke å rotere hjelmen fremover og av hodet. Dersom du er i nærheten av å kunne vippe hjelmen av hodet er dette feil hjelm for deg.

HAKESTROPP

Hakestroppen må ikke presse mot hake/hals men skal ikke være slakk. Pass på at den er riktig justert før hver eneste tur.

ANTALL SKALLSTØRRELSER

De rimeligste MC hjelmene på markedet produseres i 1 skallstørrelse. Dyrere MC hjelmer produseres ofte i 2 eller 3 skallstørrelser. Noen hjelmer produseres i 5 skallstørrelser. Hvis MC hjelmen produseres i 1 skallstørrelse skal du som har lite hode passe særlig på, fordi de minste størrelsene får et veldig stort ytterskall. Det kan da bli et problem å få hjelmen til å sitte godt nok på hodet.

MATERIALE PÅ YTTERSKALL

Det er i hovedsak 2 måter å produsere ytterskallet på en hjelm:

  1. Plast (polykarbonat, ABS++) - der plast blir sprøytet inn i en form
  2. Fiber (glassfiber/Kevlar/karbon++) – hjelmen blir støpt for hånd

I hovedsak blir fiberhjelmer ansett å være en tryggere MC hjelm enn en MC hjelm som er produsert i plast. Fiberhjelmer er dyrere å produsere og vil ofte være mer påkostet med mer utstyr og bedre komfort.

UTSTYR

Antidugg/Pinlock: de fleste MC helhjelmer og MC åpningshjelmer er i dag forberedt på eller levert med antidugg løsning. Den vanligste antidugg løsningen på visir til MC hjelmer heter Pinlock. Dette er et lite visir som festes mellom 2 nagler/pins på innsiden av visiret på MC hjelmen. Pinlock visiret hindrer duggdannelse på innsiden av visiret og fungerer veldig bra i all slags vær. Pinlock ser vi på som et veldig godt produkt som sikrer god sikt uten dugg i all slags vær. Pinlock er spesiallaget til veldig mange hjelmer. Fog City er en annen variant av antidugg som er universal.

Emergency strap: Denne funksjonen har flere navn. Det går ut på at man kan fjerne kinnputene i hjelmen mens hjelmen er på hodet. Dette er ønskelig hvis man har vært i en ulykke og trenger å ta av hjelmen skånsomt.

Integrert solvisir: Dette har blitt veldig populært hos mange hjelmprodusenter. Integrert solvisir er en fin måte å skifte lynraskt mellom sotet visir og klart visir, noe som er kjekt når man skal inn og ut av dårlig opplyste tuneller. Det er også praktisk når været skifter mellom sol og skydekke.

FARGER

Husk at en hjelm med sterke farger synes bedre i trafikken enn en mørk ensfarget hjelm.

 

ece2206 c.jpg

Alle MC hjelmer som selges i Europa skal være CE godkjent. Den nye normen heter ECE 22.06 og blir innført som ny standard fra juli 2023. Etter juli 2023 vil det ikke være tillat å produsere hjelmer med 22.05 standard. ECE 22.05 vil fortsatt være lovlig i bruk og i salg i butikker fremover. Den nye normen går i hovedsak ut på at antall testpunkter økes fra dagens 6 punkter, til 18 punkter. Hastigheten under testen økes og det blir testet ved fall mot skrått underlag. Det er også en del andre punkter som gjør 22.06 til en strengere test: testing med intercom, visiret må tåle en stålkule med hastighet 60m/s og alt utstyr som følger med hjelmen. 

ECE 22.06 vil føre til at hjelmene blir sikrere enn med 22.05 men de fleste hjelmer vil også bli litt større og litt tyngre.

 

NYHETSBREV
Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev godtar du vår personvernerklæring
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×